the calrose

connect

story

creation

13uiltiful 5pace

It is a story about a beautiful spatial relationship between one penthouse, three concepts and five experiences.

residential

hospitality

|

|

commercial

01 FOYER

02 DINING

03 LIVING

04 BALCONY

05 KITCHEN

06 YARD

07 TOILET

08 STORE

09 EXIT TO ROOF TOP

10 STUDY ROOM

11 KIDS' ROOM

12 COMMON BATH

13 WARDROBE

14 MASTER BEDROOM

15 MASTER BATH

One penthouse, three different concepts, and five unique experiences all coming together as one – sounds complex, doesn’t it? But the end product turned out to be a luxurious, yet simple resort-like home, snuggled up in The Calrose on Yio Chu Kang Road that is bound to captivate anybody who steps in through the front door.

Walnut wood is repeatedly applied throughout the penthouse – acting as a common element, unifying the different pockets of space whilst conveying a multi-layered experience and concept. Silhouettes of a house were cleverly littered around the space to create a visual theme and to function as the focal point of the room, drawing aesthetic attention to frequently neglected yet important areas of the home.

Embellishing the corridor are four light features installed at a right angle to the wall and ceiling in a rhythmical fashion, differentiating each door and each room to whoever is waltzing down the brilliantly lit aisle.

To build on the feeling of freedom created by the high ceiling, a pitched roof was designed with inspiration derived from beach resorts, albeit in a more modern manner using concealed cove lighting accompanied with hanging lights. The pitched roof encompasses the sense of togetherness shared among the family members and their experience of living under the same roof.

For this tight-knit family of four, having sufficient storage is paramount. As such, every nook and cranny of the house is designed to maximise storage space while maintaining usability, striking the right balance between functionality and style.

The terrace was designed in close collaboration with a company specialising in landscape design engaged by the client. The result was a rejuvenating spatial experience that echoes the theme of togetherness evident in the design of the rest of the house. The grey koi pond that doubles up as a water feature is reminiscent of luxurious resorts and dazzles everybody with its clean design while the lush green plant that the previous owner left behind injects more life into the otherwise cold area. The old pavilion was retained, refurbished, and put to good use – creating a snug spot for the family to laze around when the sun shines a little too brightly.

resort

discovery

rhythm

togetherness

user friendly

rejuvenating

modern

luxury

1 PENTHOUSE

3 CONCEPTS

5 EXPERIENCES

© 2018 ROOOT Studio

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15