© 2‍‍‍018 ROOOT Studio

connect

story

creation

all day breakfast

Social interaction plays a central role in this café-inspired house,

where physical space connects conversations.

residential

hospitality

|

|

commercial

Inspired by the notion of a cafe where seating combinations were intentionally designed for different social interactions, the house was designed to connect different pockets of space to facilitate different forms of social gatherings.  

The space was designed in a way that layers different parts of the house with each other – the wet kitchen with the dry kitchen, bar counter, dining area, and the living space. The wet kitchen was extended to the dry kitchen with just a clear glass divider to create an interesting yet functional visual connection. The dry kitchen cabinet, working also as a bar counter, connects further to the dining table.

The theme of connectivity was then extended from the dining area to the living space through the contrasting timber flooring, chosen specifically to blend in with the white brick wall for a comfortable atmosphere that puts guests at ease.  

A black drawing board with picture frames adds a personal and social touch to the space. The same material palette was implemented in the master bedroom, but with a more minimalist design, reminiscent of a private retreat for the couple at the end of a fulfilling day.

01 FOYER

02 DINING

03 LIVING

04 DRY KITCHEN

05 WET KITCHEN

06 YARD

07 STORE

08 COMMON BEDROOM 1

09 COMMON BATH

10 COMMON BEDROOM 2

11 DRESSER

12 MASTER BEDROOM

13 MASTER BATH

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

continuity

cafe inspired

social interaction

wet kitchen

dry kitchen

bar

dining area

living room