© 20‍‍‍18 ROOOT Studio

connect

story

creation

The space is reduced to its necessary form

where everything serves a purpose.

residential

hospitality

|

|

commercial

Inspired by the desire for a clean and modern space, the house was designed by removing unnecessary elements, focusing only on the essentials. Less is truly more.  

With this theme in mind, we played with the integration of space and functionality, to achieve more with less.  

To efficiently utilise the space, the wall where the TV was mounted was the very wall connecting the living room to the kitchen. The same wall then extends further to the dining area, where a custom designed dining settee integrates with the window partition. This space, with the clever placement of furniture, creates an infinite and functional loop that links the kitchen to the living space.  

The pitched roof serves both an aesthetic and functional purpose, creating spatial connectivity while providing illumination. The dual function was further extended to the TV console, with the timber wall providing both a visually pleasing focal point and concealment of the unsightly electrical board.  

The multi-functionality does not end there. The Bay window doubles up as dining settee with room for storage while providing a mount for speakers along the panels.  

To integrate functionality with design, we utilised timeless concrete, brick, and timber finishes that adds a touch of warmth to the space. Sleek lines were also employed to further enhance the sleekness and modernity of the design.

+

01 FOYER

02 LIVING

03 DINING

04 KITCHEN

05 YARD

06 STORE

07 COMMON BEDROOM 1

08 GUEST ROOM

09 COMMON BATH

10 MASTER BATH

11 WALK IN WARDROBE

12 MASTER BEDROOM

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

less is more

+

=

MORE

time

LESS

seam

LESS

effort

LESS