© 2018 ROOOT Studio

connect

story

creation

living in motion

Translating movement and the passion for cycling into rhythmical and geometric forms, creating a sense of tranquility and balance.

residential

hospitality

|

|

commercial

Stepping in, it becomes clear that the couple who have made this cosy flat in Punggol their home have a deep love for cycling and it is tough for anyone to claim otherwise.

Tailor-made to reflect their passion for the sport, one can experience the space through a series of rhythmical forms situated both on the floors and the walls — similar to a bicycle in constant motion — while the clean, white apartment brings about a sense of tranquility and balance.

The foyer is where white space is peppered with bits of colour. The vinyl flooring alternates between a light brown and a soft grey, making its way to the custom made bicycle rack created with a white plywood wall serving as the backdrop. The cycling theme is once again illustrated through the way the plywood planks were laid, reminding one of the couple’s passion for cycling.

A timber frame stands between the living and dining area as a transition point where the rhythmical form of the plywood wall and flooring collide with the geometric shape of the frame. Mirrors were installed to create the illusion of a larger room as well as to elongate the appearance of the frame.

01 FOYER

02 STORE

03 BICYCLE RACK

04 LIVING

05 DINING

06 KITCHEN

07 YARD

08 SPARE ROOM

09 STUDY / WARDROBE

10 COMMON BATH

11 MASTER BATH

12 MASTER BEDROOM

01

03

04

05

06

07

02

08

09

10

11

12

+

+

sense of rhythm

transitional space

rejuvenating experience