connect

story

creation

openclosure

Through the crafting of form and space, the dialogue between open and close is constantly questioned and new discoveries are brought to light.

residential

hospitality

|

|

commercial

01  FOYER

02  DINING

03  KITCHEN

04  YARD

05  LIVING

06  RECREATION

07  STORE

08  COMMON BATH

09  MASTER BATH

10  COSY CORNER

11  WARDROBE

12  MASTER BEDROOM

+

+

visual illusions

integrated functions

connecting spaces

© 2‍‍‍018 ROOOT Studio

In Singapore, with majority of our flats being built to look almost identical – from the floor plans to the finishings – there can’t be much room for creative interior design, right? Wrong. Well, at least not for this cosy apartment situated in Punggol.

To create the illusion of a roomier living space, numerous walls were demolished and boundaries between the rooms were blurred. Large floor-to-ceiling mirrors were installed in the foyer to visually enlarge the room whilst a multi-functional cabinet was constructed in the living area to form a seamless connection between the former and latter.

Curvilinear forms are littered throughout the house, hidden in the nooks and crannies, obvious only to those who actively search for them. Such as the customised curved dining table that was integrated into the kitchen cabinet as a subtle indicator that dining and cooking share a single spatial experience, as well as the platform that leads up to the sofa and the recreational room. These curves, though unassuming, are consistent, impactful, and perfectly translate the experience of an open space to visitors.

On the platform, a pull-up coffee table was installed to save space. A large sliding glass door divides the living area and the recreational room beyond it to add to the sense of spaciousness. Concealed roller blinds provide some much needed privacy to the recreational room which doubles up as a guest room.

On the wall at the end of hallway that leads to the rooms, a full-length mirror was built to enhance the decor and create an illusion of depth. The mirror reflects the curvature of the platform and deceives the mind into thinking that the walkway leads to another space.

Two bedrooms were merged to form a larger, more versatile space. Beautifully customised pigeon hole cabinets were constructed to isolate the sleeping area from the rest of the room. Glass doors were implemented once again to hide the entrance to the washroom from view and to echo the idea of spaciousness that the design of this flat was based upon.

01  

02  

05  

03  

04  

06  

07  

08  

09 

10

11

12