© 2018 ROOOT Studio

connect

story

creation

subtrac+

The house is designed through a mathematical operation of subtraction to create space for different functions and more visual play.

residential

hospitality

|

|

commercial

Subtraction - a mathematical operation that represents the removal of objects from a collection. This simple operation engaged us to explore new form and space, along with the integration of function and visual play.

The design began with the creation of a block in the living room. We then subtracted from this block to create spaces for the TV console, display shelves and study area. The study area, when not in use, looks like a clean enclosure, where matte white and glossy black laminate finishes were used to create a contrast between the subtracted form and additional space.

The foyer, envisaged as a dark zone with a dim ambience and black tinted mirror, serves as a differentiation of darkness and lightness with the living room. Natural day lights with white as the primary colour and artificial warm lights with black as the primary colour were implemented at the living and foyer area respectively.

The subtraction concept traversed through the walkway where dark grey walls and white painted doors were implemented to form a positive and negative atmosphere. Forms were subtracted in the kids' and master bedroom to create space for shelving, bedhead and door handles. Vibrant and earth-toned colours were applied to evoke a delightful and laid back spatial experience.

subtraction in progress

01 FOYER

02 DINING

03 LIVING

04 STUDY

05 BALCONY

06 KITCHEN

07 STORE

08 COMMON BATH

09 KIDS' ROOM

10 MASTER BEDROOM

11 MASTER BATH

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

block

tv

display

study